Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

yetenekgelistirme

Maçlar ve antrenmanlar da oyuncularınızın sizin uyarılarınıza rağmen, kendi istedikleri bölgelerden ve sevdikleri hareketleri yapmaya devam etmelerinden şikayetçi misiniz? Örneğin; çembere çok iyi yönelebilen bir oyuncunuza, şut atmasını söylediniz mi? Başları ile tamam anladım işareti yaparlar ama top ellerine ilk değdiğinde yine tüm güçleri ile çembere yüklenirler. Bu gibi oyuncular takımınızda oynuyorlarsa, bu makale size yardımcı olabilir.

Genellikle oyuncular kendilerini rahat hissedecekleri hareketleri yapmak ve istedikleri noktalarda oynamak isterler ve maçın en kritik anında sizin söylediklerinizi uygulamazlar.

 

Oyuncuları sözlü olarak uyarmaktan çok antrenmanlar da uygulanacak drillerle oyunculara istediklerinizi benimsetmeniz çok daha büyük kolaylık sağlayacaktır.

Antrenmanlar da uygulanacak drillerle oyuncuların öğrenecekleri değişik sayı üretme çeşitleri kazanmaları, oyuncuların maçın en hararetli anında doğru karar vermelerini sağlar ve bunun sonucu takıma ne kadar yararlı olacağı doğaldır.

4-3-2-1 SAYI ÜRETME ÇALIŞMASI değerlendirilebilinir.

Bu uygulama, hücum oyuncuları arasındaki mesafenin korunması (spacing) pas aldıktan sonra atış kullanmayı ve turnike atışını geliştirir.

Birkaç kez uyguladıktan sonra oyuncular kendi kendilerinin coachları olmaya başlarlar ve arkadaşlarını daha isabetli atış kullanmaya teşvik ederler.

Ayrıca, tek sayılık serbest atışlardan uzak durmalarını sağlar. Uyguladığınız atış drillerinde aşağıdaki puanlama ile değerlendirilebilir.

4 puan: Vücut dengesi sağlanarak pas alındıktan sonra yapılan atış,

3 puan: Eğer savunucu perdelemeye takılıp kalırsa ve atış yapacak hücum oyuncusu perdelemeden yararlanıp, perdeleme üzerinden isabetli üçlük atış yaparsa,

2 puan: Orta mesafeden dengeli bir turnike atışı yaparsa,

1 puan: Savunmadan kurtulma sonucu geriye adım atıp yapılan atış, savunmadan uzaklaşarak yapılan atış gibi diğer atışlar

4-2-1 SAYI ÜRETME ÇALIŞMASI

Bu çalışma bire bir pas aldıktan atış kullanmak için yararlıdır. Özellikle, pası aldıktan sonra atış kullanma alışkanlığı kazanmaları isteniyorsa yararlı olacaktır. Oyuncuların kendi kararlarını vermelerini sağlar. Kullanabilecekleri atışları çeşitlendirmelerine imkan verir. Bu çalışma da pas veren bir üçüncü oyuncu veya yardımcı coach olabilir.

4 puan: Pası aldıktan sonra atış,

2 puan: Pası aldıktan sonra turnike,

1 puan: Her türlü değişik atış.

ÇİFT SAYI

Bu puanlama sistemi oyuncuların dengeli oynamalarını ve aldatma hareketi sonucu etkili atış kullanan oyuncuyu ödüllendirmeye yarar.  

Eğer oyuncu çembere yönelirse ve aldatma hareketi sonucu atış kullanırsa bu tür çalışma da atış iki sayı sayılır. Tekrarlamak gerekirse oyunculara kendi kararlarını vermek açısından kendilerini geliştirme imkanı elde ederler.

ZAMANA BAĞLI OLARAK SAYI ÜRETME

Bu yöntem oyuncuların top ellerine değince daha atak davranır ve kendisine hemen bir sayı yaratmaya çalışırlar. Bire bir çalışma da 5 saniye, ikiye iki çalışma da 8 saniye, üçe üç çalışma da 11 saniye yeterli olacaktır.

Değişik uygulamalardan da yararlanılabilinir. Coach pası hücum oyuncusuna verdikten sonra önceden belirlenen süreyi saymaya başlar. Puanlar topun kullanılması süresine göre değerlendirilir.

Örneğin; üçe üç çalışma da süre 11 saniyedir. Oyuncu, coachtan pas alır almaz hemen atış kullanırlarsa hücum oyuncusu 11 puan alır. Eğer coachtan pas alan oyuncu çembere yöneldikten sonra atış kullanmak için bir arkadaşına pas verirse ve bu atış 8 saniye içinde kullanılırsa ve sayı olursa hücum takımı 8 puan alır.

GERÇEK PUANLAMAYI KULLANIN

Bütün drillerde, üçe üçlerde, ikiye ikilerde ve serbest atışlarda her zaman maç içinde kullanılan skorları kullanın. Çalışma maç ortamında yapılmalıdır. Oyuncular yeni alışkanlıklar edinmelidirler.

Oyuncuların antrenmanlar da yapacakları hareketleri puanlamadan kaçınmaya çalışırız. Çünkü, çalışmayı maç havasında yürütmeye çalışırız. Çünkü, antrenmanlardaki istatistiklerle maçlardaki istatistikler arasında bazı farklılıkların olması doğaldır. Elde edilen istatistik ve verilerin oyunculara anlayabilecekleri bir biçimde anlatılması çok önemlidir. Örneğin;

A Takımı; 6 kez hücum edip üç üçlük, bir ikilik isabet, 11 puan.

B Takımı; 4 kez hücum edip üç ikilik, bir üçlük, serbest atışlardan ikide iki isabet elde etti ise                     

11 puan kazanırlar.

Bu örnekte A ve B takımları berabere kalırlar. Ancak A takımı bir üstünlük sağlamış gibi görünüyor.

Takım performansını arttırmak ve oyuncuların kendi kendilerine karar verme ve sayı üretme yeteneklerini geliştirmek için her antrenmanda bu tür çalışmalara yer verilmelidir.

Coach’ un oyuncularının hangi yeteneklerini geliştirmek istediğine karar verip, gerekli gördüğü hareketleri çalışma programına eklemesi çok önemlidir. Bazı çalışmalarda uygulanan hareketler doğru uygulanamadığı için uygulanmasından vazgeçilmeye karar verilse de eğer gerekli ise ısrarla uygulamaya devam edilmelidir.

Bazı coachların antrenmanlarda uyarılarını ve önerilerini sözlü olarak yapmaları oyuncuları bütün dikkatlerini drillerde hep galip gelmeyi önde tuttukları için beklenen gelişme oyuncular üzerinde görülmeyebilir. Oyuncular coachlarının uyarlarını kulak ardı edip kazanma azmi ile kendi kafalarında yarattıkları hareketleri uygulamaya devam ederler.

 Oyuncuların sayı yapma yöntemlerini geliştirmesine bağlı olarak oyun tarzlarında belirgin bir gelişme gözlenebilir. Çalışmalarda ve maçlarda coachlarının uyarılarına kulak vermeleri ve doğru yerde, anda ve ortamda bu hareketleri uygulamaları hem kendilerinin hem de takımlarının başarılarında büyük rol oynayacaktır.

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm