TREVOR MCLEAN
Krossover ve Hudi ‘nin 13.000 maç kasetini inceledikten sonra bir sezon içinde eğer takımınız yaptıkları hataları sadece yüzde üç oranında azaltırsa her sezon en azından iki fazla galibiyete ulaşacaktır.
Bu hedefe ulaşabilmek için uygulayacağınız dirillerde, elinde top olan oyuncuların ne yapmak gerektiğine karar verme yeteneklerini geliştirici olanlarından yararlanılması büyük ölçüde yararlı olacaktır. Birçok coachun uygulattığı pas çalışması drillerin oyunculara kendi karar verme imkanı özelliğini taşımamaktadır. Yapılan bu tür çalışmalar sadece oyunculara bir katkı vermeden, geçiştirilmiş bir çalışma olarak kalmaktadır.
Oyuncuların karar verme yeteneklerini geliştirmenin ne kadar gerekli olduğunu belirtmek üzere Coach Nanni’nin yararlandığı driller hücum oyuncularının maç esnasında pas verirken sahayı doğru okumalarını ve doğru karar vermelerini, kendilerini ne kadar geliştireceklerini, savunmanın engellemelerini nasıl azaltılabileceğini gözleme imkanı bulacaksınız.
OYUNCULARIN PAS YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÜÇ ADMLI ÇALIŞMA
FRANCISCO NANNI
1’e 1’den 4’e 4’e kadar hem pas hem de karar verme yeteneklerini geliştirme çalışmaları;
Saha da yaratıcı bir pas veren bir oyuncuyu görünce ilk düşünceniz ne olur? Gerek alt yapı da gerekse profesyonel seviyede böyle bir oyuncuyla karşılaşınca ilk tepkiniz ne olur? Genellikle “ne yetenekli” bir oyuncu denir. Daha derin düşünüp bu oyuncunun bu seviyeye nasıl çalışarak ulaştığını anlamaya çalışmak gerekir.
Pas çalışmalarına oyuncuların karar verme yeteneklerini geliştirmeyi eklemenin ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışacağım.
Pas gibi bir yetenekten bahsediyor isek, pas yeteneğinin gelişmesinde önemli bir unsur olan pas tekniğinden de bahsetmek gerekir. Eğer pas tekniğini öğretirken karar verme yeteneğini birlikte ele almazsak oyuncuların vakitlerini boşa harcamış oluruz.
Pas vermeyi oyunculara öğretirken karar verme yeteneğini de dahil edebileceğimiz çalışmalarda çok çeşitli hareketleri ekleyebiliriz. En basit uygulama çalışmalara savunma oyuncularını da dahil etmektir. Ya pas veren oyuncu savunulur veya pası alacak savunulabilir. Her iki hücum oyuncusunun savunulması da yaralı olacaktır.
Bu savunucuların başlangıçta pasları engellemelerine izin verilmez. Bazan pas veren, bazen de pas alacak oyuncular savunulabilir. Oyuncular geliştikçe her iki hücum oyuncusu da savunulur. Oyunculara savunma karşısında, savunmanın yarattığı boşluklardan yararlanma ve pas alacak oyuncunun savunmasından nasıl kurtulacağı öğretilip, çalışılır. Bu çalışmalarda savunma oyuncuları, öğrenmenin kolaylaşması için bilerek gevşek davranırlar. Çalışmayı canlı ve hareketli tutabilmek için savunmaya daha başka birçok görev verilerek değişik uygulamalar yapılabilir.
Eğer konu alt yapı ise çalışmalara sadece savunmacı katmak çözüm yolu olmayacaktır.
“Ebeleme” oyununu oynatmayı düşünebilirsiniz.18 oyuncuya karşı sahada dört top olduğunu düşünün. Sadece elinde top olmayan oyuncular ebelenebilir. Bu çalışmadan ne amaçlanmaktadır? Elinde top olan oyuncu sahayı ayrıntılı olarak gözden geçirir ve ebeleyeceği en uygun oyuncuyu tespit etmeye çalışır.
Ayrıca, oyuncular kendilerini kurtarmak için elinde top olan oyuncuya pas için bağıracaklardır. Hepimizin bildiği gibi saha içinde iletişim çok gerekli ve yararlıdır. Bu bizim arzuladığımız doğru bir iletişim yöntemi mi? Tabii ki değil. Alt yapıdaki oyuncuların utangaçlıklarını kırmak için uygulanacak en doğru başlangıç noktası olabilir.
Bazı durumlarda oyuncular yardım istemek için bağırırlar. Bu da bize takımın içinde iletişimin ne kadar önemli olduğunu hatırlatır. Bu iletişimin özel olması mı gerekir? Hayır tabii ki. Hepimiz biliyoruz ki alt yapıda oyunları konuşturmak ve birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlamak zordur. Alt yapılarda oyuncuların utangaçlıkları ortadan kaldırmak için bu iletişim bir başlangıç noktası olabilir.
İki küçük örnek vermekte yarar vardır. Hücum akışı gereği pasın verildiğinin ters tarafına perdeleme yapılacaksa, çalışmaya savunma eklemekte yarar vardır. Pas veren oyunculara, pas vereceği arkadaşı yerine savunmalarına dikkat etmelerini öğütleriz. Bu hareket pas veren oyuncunun bir saniyesini bile almaz. Ümit ederim ki artık sizi gelenekleştirilmiş pas çalışmalarından uzaklaştırıp, oyuncuların karar verme yeteneklerine ekleyeceği çalışmalara geçmeye ikna edebilmişizdir.
Alt yapı da 12-15 yaş grubundaki oyunculara uygulattığımız üç pas çalışmasını sunuyoruz. Bu çalışmalar da uygulamaktan zevk aldığım iki noktayı size duyurmak istedik;
1-Çok oyuncu ile yapılan çalışmalarda muhakkak savunma oyuncularından yararlanılır. Amaç, hücum oyuncularımızın tüm savunma oyuncularının hareketlerini, konumlarını, davranışlarını okuyabilmelerini sağlamaktır.
2-Savunma oyuncuları da bu çalışmalar da kendilerini geliştirme imkanı bulabilirler. Hücumun avantajlı olduğu pozisyonları savunmayı öğrenirler. Değişik hücumları savunma imkanı elde edip, tecrübe kazanırlar.
PAS ÇALIŞMASI-1
TANIM
Çalışma üç oyuncu ile başlar. Elinde top olan hücum oyuncusu (1), topsuz bir hücum oyuncusu (2), bir savunma oyuncusu (X2) ile çalışılır.
UYGULAMA
1-2 aldatma hareketinden sonra sağda ki koninin dışından geçerek çembere doğru yönelir.
2-Savunma oyuncusu X2 koninin üzerinden geçerek 2’yi takip eder.
3-Hücum oyuncusu 1 pas vermek için doğru açıyı bulmak amacıyla sola doğru top sürer. 1, 2’ye pas vermelidir.
4-2’nin pası aldıktan sonra top sürmesine izin verilmez. 2 pası alınca hemen sayı üretmeye çalışmalıdır.
GELİŞTİRCİ NOTLAR
Bu çalışmayı ilk uyguladığınızda elinde top oyuncuya top sürmesi gerektiğini söylemeyin. Topu ancak kendileri isterlerse sürebilirler. Toplu oyuncuların kendilerine çok uygun bir pas açısı yaratmak için kendi kendilerine bu hareketin gerekliliğini düşünmelerini isteriz. Oyunculara ne yapmaları gerektiğini kendilerinin düşünmelerine fırsat vermeye çalışırız.
PLANLAMA
-Sayı olursa 1 puan,
-Yardım (assist) için 1 puan,
-Hücum oyuncusu sayıyı kaçırırsa savunma oyuncusuna 1 puan verilir.
DEĞİŞİK UYGULAMA
Çalışmalar ilerledikçe yeni uygulamalara geçilir. Aşağı da yeni bazı uygulamalar sunuyoruz. Ancak, sizde düşündüğünüz yeni uygulamaları ekleyebilirsiniz.
-Yardımda top sürme üzerinden pas verilirse 1 puan verilir,
-Eğer sayı zayıf veya diğer elle yapılırsa 1 puan verilir,
-Yardımda aşırtma pas verilirse ve sayı olursa 2 puan verilir.
PAS ÇALIŞMASI-2
TANIM
2.ci pas çalışması, 1.ci pas çalışmasının hemen hemen aynıdır. Ancak, bu alışma da serbest atış çizgisinde ikinci bir savunmacı yer alır. Bu savunma oyuncusunun belirli bir görevi yoktur. Ancak elinde top olan oyuncuyu sadece yakından takip etmesini isteriz. Elinde top olan oyuncunun böylece görevi daha çok karmaşıklaşır ve çalışma ciddi bir maç havasına bürünür. Toplu oyuncu pas verebildiği gibi sayı da atabilir ve çembere de yüklenebilir.
UYGULAMA
1-2 konilerden birini tercih eder ve çalışmayı başlatmak için harekete geçer. Sağ veya sol konilerden birinin dışından geçerek çembere yönelir.
2-X2 , 2’yi savunur. 2’yi takip ederken konilerin dışından takip etmek zorundadır.
3-2 gideceği yönü belirlerken 1 top sürerek çalışmaya katılır. X1, 1’in hareketini takip ederek savunmasını başlatır. Eğer X1 kolları sarkık bir duruşla savunma yapıyorsa 2’ye pas vermesi kolaylaşır. Ama savunmanın kolları yukarı da göğüs hizasında ise, bacakları açık geniş bir alan kaplıyorsa, pas vermeyip çembere yüklenebilir.
PUANLAMA
Birinci çalışmadaki puanlama bu çalışmada da aynen uygulanır. Önemli olan her iki çalışmanın sağlayacağı eğitsel yararı ortadan kaldırmayacak biçimde uygulamalarıdır. Oyuncuların çalışma düzenini bozmamaları sağlanmalıdır.
PAS ÇALIŞMASI- 4’e 4
Uygulama ve puanlama diğer çalışmalarda olduğu gibi aynıdır.
Bu çalışmada köşelere iki hücum oyuncusu yerleştirilir. 3 sağ, 4 sol köşelerde yer alırlar. Bu iki hücum oyuncusunu X3 ve X4 savunurlar. Bu çalışma hücum oyuncuları için daha geliştirici olur. Elinde top olan oyuncu savunucusunun çembere yönelen ve pas verebileceği takım arkadaşlarını ve köşedeki hücum oyuncularını savunan ve toplu oyuncuların köşelere verebileceği pasları engelleyecek savunma oyuncularının durumlarını okuyup hareketine başlamalıdır. Köşedeki hücum oyuncularının kendisini engellemeleri halinde köşede ki serbest oyunculara pasını vermelidir.
Elinde top olan oyuncunun pick and roll yapıp yapmamaya bir nokta da karar vermesi gerekir. Pivot oyuncusu içeri devrilirse 1 pasını hemen pivota vermelidir.
Topsuz tarafta ki savunma oyuncusu yardıma gelirse pasını köşelerde ki arkadaşlarına vermelidir.
Oyuncuların karar verme yeteneklerini geliştirmek amacı ile pick and roll hareketini çalışma programına katmak gereklidir.
Bu çalışma savunma için de yararlıdır. Çalışmayı uygularken, hatta alt yapılarda da, 10 dakika sonra savunma oyuncuları kendiliklerinden çembere yönelen hücum oyuncularını engellemeye çalışmak için savundukları oyunculardan otomatik olarak uzaklaşmaktadırlar. Bu üst düzey hareketin alt yapılarda öğrenilmesinin doğru olmadığını kabul etmekle beraber oyuncuların otomatik adam değiştirmelerine o seviyelerde izin verip zaman içinde tecrübe kazanmalarını sağlayabiliriz. Karşılaşabilecekleri sorunlara çözüm bulmaları için kendilerine yardımcı olabiliriz.
Bu çalışma aynı zamanda X1’in elinde top olan oyuncunun hareketin yavaşlatmasını da öğrenmesini sağlayacaktır. Eğer hücum oyuncusu 1’in bir an bile yavaşlaması sağlanabilirse X2’nin yardıma yetişmesi sağlanır. Bunu yapabilmek için savunmanın 1’in yapmak istediğini sezmesi gerekir. Vücudu ve kolları ile yapacakları aldatma hareketleri ile 1’in hareketleri yavaşlatılabilir.